Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Cassiers, Henri

Antwerpen, 11 augustus 1858 - Elsene, 27 februari 1944

Biografie: Henri Cassiers

Henri Cassiers was een Vlaams kunstenaar, vooral bekend door zijn toegepaste kunst: illustraties, affiches, wandplaten en prentkaarten, met vaak een maritieme inslag.

Cassiers volgde een opleiding voor architect en volgde zijn kunstzinnige opleiding aan de academies van Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Hij ontwikkelde al snel een eigen stijl en thematiek, toegespitst op maritieme taferelen ("marines") en stads- en dorpsgezichten, zowel in Vlaanderen (o.a. in Genk) als in Nederland. Hij werd bijzonder aangetrokken door de Nederlandse klederdrachten, vooral die van Zeeland en Katwijk.

Hij illustreerde tussen 1886 tot en met 1893 vele populaire weekbladen zoals De Vlaamsche Patriot, Le Globe Illustré, L'Illustration Européenne. Daarnaast verschenen illustraties van hem in diverse boeken, onder andere van Camille Mauclair, Emile Verhaeren, Cyriel Buysse en Jean d'Ardenne. In de Guide descriptif illustré de la côte de Flandre (Brussel, 1888) van laatstgenoemde staan niet minder dan 106 tekeningen van Cassiers.

De stijl van Cassiers leende zich ook uitstekend voor publicitaire doeleinden en vooral toeristenplaatsen en scheepvaartmaatschappijen deden regelmatig een beroep op hem. Het bekendst werd hij door zijn werk voor de Red Star Line. Vanaf 1898 maakte hij voor deze lijndienst vele affiches, ansichtkaarten, menukaarten en ander reclamemateriaal. Hij was ook lid van de Belgische kunstenaarsvereniging Les Hydrophiles.

In 1994 werd een grote overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk, die te zien was in Museum Vleeshuis in Antwerpen en het Katwijks Museum in Katwijk, en waarvan een catalogus verscheen.

Lees verder
Werken in het archief (8)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak