Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Burgering, Toni

Barneveld, 21 december 1937 - 21 mei 2017

Biografie: Toni Burgering

Toni Burgering groeide op in Barneveld. Hij is begonnen als kunstschilder bij zijn oom, Willem Veldhuizen. Daarna is hij als schilder begonnen. Hij maakte zijn eerste portretten van filmsterren voor de bioscoop in Barneveld en het Grand Theatre in Amersfoort. In Barneveld exposeerde hij in de expositieruimte boven warenhuis Haanschoten en in het oude gebouw van de Middenstandsbank in het centrum. Voor patatzaak De Straaljager in Barneveld maakte hij een poster en hij maakte een muurschildering in de hal van het oude BDU-gebouw aan de Nieuwstraat 15. Daarnaast verzorgde hij de vormgeving in het gemeentehuis van Barneveld, waarvoor hij met kleuren en neon werkte.´´

Burgering vertrok in de jaren zestig naar Rotterdam, waar hij de Academie voor Beeldende Kunst volgde en decorbouwer was voor V&D. ,,Hij was recht voor z´n raap, eigenzinnig, en hield vast aan zijn ideeën´´.  Zoals zijn idee voor een neonkunstwerk over de volledige lengte van de Euromast. 

In Rotterdam maakte Toni Burgering onder meer in neon-letters de dichtregel van Lucebert ´Alles van waarde is weerloos´ op het dak van een kantoorgebouw aan De Blaak, een beeldbepalend kunstwerk in de havenstad.

Hij was een veelzijdige beeldende kunstenaar die niet alleen lichtsculpturen, maar ook beelden en schilderijen maakte. Daarbij was hij gefascineerd door de jongerencultuur in de Verenigde Staten: consumentisme, ruimtevaart, erotiek en popmuziek zouden een grote rol in zijn werk gaan spelen.

Aan Amerika hield hij een blijvende liefde voor neon over. Hij bezocht het lanceerstation van de Apollo-raketten op Cape Kennedy, ontmoette acteurs en actrices op filmsets in Hollywood, bezocht feestjes met beroemdheden, waar het motto ´seks, drugs en rock-'n-roll´ meer dan een slogan was. Ook maakte hij kennis met kunstenaars als Andy Warhol.

Toni Burgering exposeerde onder andere in New York en Toronto. Museum Boijmans van Beuningen heeft werken van hem opgenomen in de Stadscollectie. Hij werkte lange tijd vanuit een atelier aan de Nieuwemarkt in Rotterdam. Hier maakte hij de ontwerpen voor zijn neon-sculpturen en realiseerde hij ook een serie schilderijen van popmusici, onder wie Beyoncé, Prince, Bob Marley, Michael Jackson, Kurt Cobain en Amy Winehouse.

Het atelier maakte deel uit van de oude bibliotheek in Rotterdam, die hij verbouwde tot een schoolmuseum, met aan de buitenkant van het gebouw het uitvergrote rapport van de schrijver Bob den Uyl.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (2)

 

Expositie: De rijke wereld van Thomas van der Linden verdient een nieuwe generatie kijkers.
Vandaag (12/10) de laatste dag, donder- vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen op afspraak.