Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Bisscheroux, Laurens

Eygelshoven, 31 maart 1934 - Heerlen, 7 november 1997

Biografie: Laurens Bisscheroux

Laurens Bisscheroux was een Limburgs architect en kunstenaar. Vanaf 1960 begint hij met een eigen bureau in Heerlen. Zijn eerste ontwerp is de ijssalon LaVeneziana te Heerlen in 1963. In 1966 ontwerpt en bouwt hij de Rodahal in Kerkrade waar het Wereld Muziek Concours in wordt gehouden. In het bouwkundig Weekblad zegt hij over het dak: "de glooiende vormen van de grote hal hebben betrekking op het landschap".

In 1972 ontwerpt hij het kantoorgebouw van de ziektenkostenverzekeraar AZM. Het bestaat uit een staalskelet, opgebouwd uit kubussen met een zijde van 4,50 m. Door het vele gebruik van glas, de ruime maatvoering en de heldere kleuren ontstaat er een transparant gebouw. Bisscheroux voorzag het gebouw van een opmerkelijke zonwering, een soort toeter. Het kreeg dan ook de bijnaam het "toetergebouw" en "tietengebouw". Het is later weer afgebroken en vervangen door een conventioneel kantoor. Sinds kort wordt er gesproken van herbouw van het gebouw, wat een unicum zou zijn in de moderne architectuur.

Van zijn hand zijn o.a. Rodahal (Kerkrade, 1966), Bodega La Mancha (Heerlen, 1970), de Andreaskerk (Heerlen, 1977), het politiebureau Kerkrade (1978), kantoorgebouw Moret (Heerlen), Socioproject (Eijgelshoven, 1971), verfindustrie Eijck (Geleen), Nonnenklooster Schaesberg (Heerlen, 1968), stadion Molenberg (Heerlen, 1965).

Het kantoor was gevestigd op Hof De Doom. Daar ontstaat ook de Doomgroep, een gezelschap kunstenaars uit de literatuur, schilderkunst, beeldhouwers, fotografie en architectuur. Zij organiseren op De Doom exposities van allerlei aard.

In 1980 heft hij zijn architectenbureau op en legt hij zich toe op het maken van schilderijen, gouaches, tekeningen en meubelen. Hij gaat dan werken op enkele plaatsen in Limburg, kortstondig in Groningen, en veel in Lanloup, een dorp in Bretagne. De provincie Limburg, DSM, Schunck Glaspaleis, het stedelijk museum Roermond, Stienstra, de Kamer van Koophandel, de Luckerheidekliniek en de Gemeente Hasselt bezitten schilderijen en meubels van Bisscheroux.

In de digitale archieven van de Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis, is veel werk te vinden van hem. Boeken van hem: "Laurens Bisscheroux in zijn tijd, architect van verlangen", Uitgeverij 010, 2001. "Laurens Bisscheroux, Arche 1983-1987". Klaas Vondeling, 1987.

Lees verder
Gevraagde werken (1)
Werken in het archief (9)
Signatuur


Uitgelicht! Te zien van 1 t/m 17 juni. Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak