Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Beutener, Jan

Maarssen, 15 april 1932

Biografie: Jan Beutener

Jan Beutener is een Nederlands schilder en beeldend kunstenaar. Zijn schilderwerk wordt gerekend tot het neorealisme. Beutener volgde vanaf 1950 de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam.

Tussen 1964 en 1984 werkte Beutener als decor- en kostuumontwerper voor musicals en theater. Dat deed hij onder meer voor Het Nationale Ballet, Lurelei, voor musicals van Annie M.G. Schmidt (onder andere Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed en Foxtrot), en voor toneel (De kersentuin, Mahagonny).

Beutener heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn schilderwerk. Dat is werk in een neorealistische stijl. Bekend zijn zijn schilderijen van alledaagse zaken zoals een windscherm, aardappels of een kaal achterhoofd. Werk van Beutener is onder meer te vinden in Museum Dordrecht, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum MORE. Voor de Emmakerk in Amsterdam (herdoopt in Kerkelijk Centrum De Brom) maakte Beutener een bijzondere glazen wand. Die wand is van gehard, groen getint glas uit Franknrijk, tien meter hoog en 7,5 meter breed. Door de vlakindeling 3 bij 7 zijn daarin de heilige getallen verwerkt. Beutener omschreef het als een kunstwerk, dat onder invloed van het bewegende daglicht zelf als golfjes water ook in beweging lijkt te zijn. In 2013 ontving Beutener de Jeanne Oosting Prijs.

Lees verder
Gevraagde werken (1)
Werken in het archief (2)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.