Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Beever, Emanuel Samson Van

Antwerpen, 28 maart 1876 - Laren, 20 juni 1912

Biografie: Emanuel Samson Van Beever

De kunstschilder Emanuel Samson van Beever begon al jong met schilderen. Kort na 1900 ging hij in Blaricum wonen. Hij was een bewonderaar van Breitner en Israels. Hij leidde een eenzaam en wat tragisch leven en overleed op 36-jarige leeftijd.

Op 28 maart 1876 werd in Antwerpen Emanuel van Beever geboren als zoon van de juwelier Samson Godfried van Beever en Rosalie Barnett. De eerste vier jaar van zijn leven woonde Emanuel in Antwerpen. Daarna verhuisden zijn ouders naar Amsterdam waar Emanuel zijn schoolopleiding kreeg. Nadat hij de school verlaten had, werd hij in de leer gedaan bij een diamantslijperij. Het bleek echter al snel dat Emanuel niet veel belangstelling had voor het diamantvak. Daar hij al op jeugdige leeftijd belangstelling voor tekenen en schilderen bleek te hebben, ging de jonge Emanuel zich in deze richting bekwamen.

Aanvankelijk volgde hij lessen aan de Quellinusschool in Amsterdam. Op deze school voelde Van Beever zich echter niet thuis. Hij bleef weg van school en volgde in plaats daarvan schilderlessen bij de kunstschilder Alexander Boom. Over zijn leerperiode bij Boom zou Van Beever later zelf zeggen: "(...) ik kan gerust zeggen, dat mijn eigenlijke schilderperiode daar begonnen is, en steeds zal ik erkentelijk zijn voor de gevoelige en artistieke lessen mij door den schilder gegeven, en die van grooten invloed zijn geweest op mijn verdere ontwikkeling."

Van 1894 to 1897 volgde Van Beever schilderlessen aan de Akademie voor Beeldende Kunsten. In deze jaren leefde hij in behoeftige omstandigheden, slechts ondersteund door een geringe subsidie. Zijn ouders verbleven in die jaren in Londen. Toen deze daar ziek werden vertrok ook Van Beever naar Londen om zijn ouders te verzorgen. Na twee jaar - toen beide ouders overleden waren - keerde Van Beever terug naar Nederland waar hij zich in Blaricum en later in Laren vestigde.

Emanuel van Beever schilderde onder andere boereninterieurs, stillevens en dorpsgezichten. Een aantal van zijn werken ontstond in Mol in de Kempen. Hij kreeg gunstige kritieken, in onder andere de "Nieuwe Rotterdamsche Courant" . Over zijn stillevens schreef deze krant bijvoorbeeld : "Van Beever is op dit punt een bewonderenswaardig talent." Op 20 juni 1912 overleed Van Beever overleed in Laren (NH) op de leeftijd van slechts zesendertig jaar.

Lees verder

Kunststromingen: Larense School

Werken in het archief (13)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.