Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Amen, Woody Van [4 ]

Eindhoven, 26 augustus 1936

Biografie: Woody Van Amen

Wilhelmus Josephus (Woody) van Amen is een Nederlands beeldhouwer, kunstschilder en collagekunstenaar.

Van Amen studeerde aan de Rotterdamse Academie. Hij was leerling van onder meer Louis van Roode. Vanaf 1970 was hij docent aan dezelfde Academie. In 1959 maakte hij de 'langste schilderijen ter wereld', door orgelboeken abstract te beschilderen.

In 1961 vertrok hij voor twee jaar naar de Verenigde Staten. Hij maakte kennis met Amerikaanse kunstenaars als Andy Warhol en Robert Rauschenberg, pioniers in de pop-art. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij werden door de kunstenaars in hun werk verwerkt. Van Amen werd hierdoor geïnspireerd en maakte een aantal schilderen waarin hij aantal in Nederland bekende merknamen verwerkte.

Terug in Nederland ontwikkelde hij zijn eigen stijl en stapte op een gegeven moment over op andere technieken. Hij legde zich toe op de assemblage-kunst. Hij bouwde zijn werken op uit allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven. Vanaf de jaren '70 maakte hij reizen naar Zuid-Oost Azië en is een oriëntaalse invloed in zijn werk zichtbaar. In 1993 werd hem door het Prins Bernhard Cultuurfonds de Chabotprijs toegekend. Museum Het Valkhof hield in 2003 een overzichtstentoonstelling van zijn werk, waarbij een oeuvrecatalogus verscheen.

In 2007 maakte Van Amen de film Sources of Inspiration, die is samengesteld uit opnames van zijn reizen naar onder andere Vietnam, Birma en Indonesië. In de film spelen de mens, religie en de schoonheid van de natuur een grote rol.

 

Lees verder

Kunststromingen: Pop-Art

Werken in het archief (31)

 


Expositieruimte iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak