Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Abeling, Johan

Emmen, 1953

Biografie: Johan Abeling

Johan Abeling is in 1953 geboren te Emmen en doorliep de academie voor beeldende kunsten Minerva te Groningen, waar hij in 1977 zijn eerste tentoonstelling had.

Johan Abeling schildert landschappen, die spaarzaam zijn voorzien van huizen, hekken of palen, omgeven door een prachtig geheimzinnig licht. De totale verlatenheid is onmiskenbaar, maar toch zou er iets te gebeuren kunnen staan.

Of misschien juist niet, zou het de wens van de schilder zijn dat dat niet gebeurt, zoals in werkelijkheid bijna altijd wel? Abeling lijkt een wereld te scheppen waar de immer gewenste stilte echt bestaat, alsof hij het alomtegenwoordige menselijke gekrioel heeft weggedacht en zo de aandacht van de toeschouwer vestigt op wat hem, de schilder die kan manipuleren met de werkelijkheid, boeit. Waardoor een haveloze paal een monumentale waarde krijgt, waardoor eenvoudig gras een wereld van geheime gedachten lijkt te herbergen, waardoor een zwaarmoedige lucht de voorbode van een boeiend verhaal lijkt.

Lees verder
Werken in het archief (1)
Signatuur

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak