Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Abbe, Olly van [6 ]

Eindhoven, 25 maart 1935 - Tilburg, 13 januari 2017

Biografie: Olly van Abbe

Aldegonda Clementina Maria (Olly) van Abbe, ook wel Olly de Vries-van Abbe was een Nederlands beeldhouwer.

Van Abbe was de oudste dochter van Albert van Abbe (1910-1984) en Marijke Hoffmann. Haar vader was directeur van de Karel I Sigarenfabriek, die door diens vader Henri van Abbe werd opgericht. Van Abbe zat in haar middelbareschooltijd op de Notre Dame des Anges in Ubbergen. Vervolgens studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem en was een leerling van Cephas Stauthamer.

Van Abbe maakte onder meer portretkoppen, in steen en brons en keramische gevelversieringen. Haar portretkoppen waren deels van kinderen, maar zij werkte ook in opdracht van industriëlen en politici. Zo maakte zij beelden van Frits Philips en Gerrit Brokx.

Toen in de jaren 90 sprake was van mogelijke sloop van het door haar opa opgerichte Van Abbemuseum, kwam zij in opstand. Met familie en andere Eindhovenaren werd in 1993 de Henri van Abbe Stichting opgericht, die zich later ook breder in ging zetten voor monumentenzorg in de stad. De Stichting heeft de Henri van Abbeprijs ingesteld, die bestaat uit een oorkonde en een bronzen penning. De penning werd ontworpen door Olly van Abbe.

Lees verder

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak