Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Aarts, Johannes Josephus

Den Haag, 18 augustus 1871 - Amsterdam, 19 oktober 1934

Biografie: Johannes Josephus Aarts

Johannes Josephus Aarts was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar, lithograaf, graveur, etser, publicist, illustrator, docent aan academie, directeur van academie, hoogleraar, beeldhouwer en boekbandontwerper.

Jan Aarts volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was werkzaam in Den Haag tot 1911, en in Amsterdam van 1911 tot 1934.

Aanvankelijk, tot ongeveer 1900, maakte Aarts vooral houtgravures. Daarna begon hij ook andere grafische technieken toe te passen. In zijn werk zag men uitbeeldingen van landarbeiders, dijkwerkers en later ook zwervers, bedelaars en invaliden. In de jaren 1920 en 1930 maakte hij veelal visionair werk met apocalyptische taferelen.

Aarts schreef veelvuldig in het Haagse dagblad Het Vaderland; was docent aan de Academie van Beelden Kunsten in Den Haag, naderhand professor aan de Rijksakademie te Amsterdam als opvolger van Pieter Dupont; hij maakte beeldhouwwerken als voorstudies voor zijn grafische werk. Hij heeft eraan bijgedragen dat verschillende grafische technieken een nieuwe bloeitijd gingen beleven in Nederland. Hij schilderde portretten, dieren en landschappen, waaronder stadsgezichten en duinlandschappen.

Lees verder
Werken in het archief (10)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak