Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Koningsbruggen, Rob Van [3 ]

1948

Biografie: Rob Van Koningsbruggen

Rob van Koningsbruggen is een Nederlandse abstract schilderende kunstenaar, die aanvankelijk als informeel kunstenaar begon en als zodanig vele schrijfsels maakte op papier.

Rond 1974 begon hij op 'informele' wijze zijn geschoven 'schuif'schilderijen te maken door verf op één doek te zetten en een tweede doek daaroverheen te schuiven; zo ontstonden er automatisch min of meer evenwijdige banen van verf op beide doeken die hij dan ook meestal als een tweeluik of vierluik presenteerde. Het ene doek was de kwast voor het andere doek. Deze techniek van werken zag Van Koningsbruggen als een informele schildersmethode waarbij het resultaat van het schilderij anoniem ontstaat, zonder veel invloed van het persoonlijke handschrift van de maker. Het informele idee staat centraal in deze periode.

Vanaf 1980 begon hij veel bewuster met kleur en kleurmenging om te gaan; hij ontwikkelt zich dan tot een intense en bewuste colorist; het gebruik van de kleurcirkel wordt hier belangrijk en hij ontwikkelt gaandeweg een zelf ontdekte kleurcirkel; daarnaast onderzoekt hij in zijn schilderen verschillende technieken om de kleuren in elkaar te mengen met de kwast. Hij besteedt nu veel meer tijd aan het kijken en overwegen om tot een bevredigend eindresultaat van het schilderij te komen. Zijn recente schilderijen hebben veelal eenvoudige vormen zoals cirkel, rechthoek of een trechter. Hij besloot om bewust buiten de stad (Amsterdam) te gaan wonen; het landschap inspireert hem; hij woont en werkt bij den Oever, Noord-Holland.

Van Koningsbruggen had een aantal grote solo-exposities; in het Stedelijk Museum van Amsterdam (1977), het Boymans van Beuningen (1987) en een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag in 2002.

Lees verder
Werken in het archief (36)
Signatuur

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak