Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Zweep, Douwe Van Der

Utrecht, 10 april 1890 - Utrecht, 4 februari 1975

Biografie: Douwe Van Der Zweep

Douwe Jan van der Zweep was een Nederlands kunstenaar. Van der Zweep werd in zijn jeugdjaren opgeleid tot lithograaf in Utrecht. Daarnaast volgde hij in die plaats onderwijs aan de Kunstnijverheidsschool. Vanaf circa 1913 tot aan zijn pensioen in 1955 was Van der Zweep als anatomisch illustrator verbonden aan de Rijks Veeartsenijschool. In zijn vrije tijd ontwikkelde hij zich al vroeg, mede gestimuleerd door Gerrit Rietveld, verder als amateur-kunstenaar waarbij hij abstracte vormgevingen hanteerde in zijn tekeningen en schilderijen. Onderwijl sloot hij zich in 1922 aan bij het Amsterdamse kunstenaarscollectief De Onafhankelijken. Hij was verder tevens lid van onder meer De Progressieven, een kortdurend Utrechts kunstcollectief rond 1955.

Van der Zweep is als vrij kunstenaar vrijwel zijn gehele leven in de marge van de kunstwereld gebleven. Mede door Jopie Moesman volgt er kort voor zijn dood in 1975 in zekere mate erkenning en twee tentoonstellingen (waarvan de catalogus van die in 1975 werd samengesteld door Jan Juffermans).

Lees verder
Werken in het archief (66)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak