Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Siepman van den Berg, Eja

Eindhoven, 17 december 1943

Biografie: Eja Siepman van den Berg

Eja Siepman van den Berg, Helena Johanna Siepman van den Berg, is een Nederlands beeldhouwster.

Zij studeerde van 1962 tot 1967 bij Paul Grégoire en Piet Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij liet zich sterk inspireren door Charles Despiau. Zij kan worden beschouwd als lid van de Groep van de figuratieve abstractie.

Eja Siepman van den Berg werkt zelden aan de hand van een levend model voor de uitwerking van haar beeld en zij werkt vanuit de 'bewuste pose'. En dan nog gaat het haar om enkele foto's of een klein wasmodel. Daardoor abstraheert zij in een vroeg stadium als het ware van haar model. Pas in de afwerking van haar beelden krijgen haar beelden de uiteindelijke vorm. Haar nadruk ligt op de gedetailleerde uitwerking in het eindstadium. Van haar leermeester Grégoire heeft zij geleerd hoe belangrijk de voorstudies en voorbereidingen zijn.

Volgens de traditie van 'De Groep' vinden haar beelden hun verstilling in de figuratieve abstractie en hun plaats in de ruimte. De figuratieve uitwerking is daaraan ondergeschikt. Zo missen, in navolging van Despiau, veel beelden zelfs hoofden en armen, want zover hoeft haar realiteit niet te reiken.

Haar beelden passen in de figuratieve lijn en voldoen aan de normen van de abstractie. Door de bestudeerde pose zijn haar beelden statisch. De arabesk is tot in detail herkenbaar. Eja Siepman van den Berg heeft in diverse musea geëxposeerd. Haar werk is in verschillende galeries te vinden.

Lees verder
Werken in het archief (13)
Nieuws (1)