Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Molenkamp, Charlotte [5 ]

Tilburg, 1955

Biografie: Charlotte Molenkamp

Charlotte Molenkamp volgde haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda en bezocht daarna de Kunstacademie in haar geboortestad Tilburg.

Zij is de dochter van de bekende schilder Nico Molenkamp. Ze bracht haar jeugd door op "Koningshoeven" waar zij opgroeide temidden van een op beeldende kunst gericht milieu. Nauw ook verbonden met de natuur, de stilte en het wisselen van de seizoenen.

Charlotte Molenkamp schildert voornamelijk gouaches en olieverfschilderijen; "Eigenlijk ben ik linkshandig, maar ik heb geleerd om ook mijn rechterhand te gebruiken. Dat kost me geen moeite meer. Eigenlijk werk ik met twee handen tegelijk, want het schilderen is voor mij activiteit nummer èèn; het verhaal volgt vanzelf. In mijn rechterhand heb ik een paletmes, links mijn penseel, meestal een platte brede kwast, een spalter. Ik ben steeds aan het afbreken en aan het opbouwen, iemand vroeg mij eens; maak je geen voorstudie? Ik zei hierop dat de voorstudies er allemaal onder zaten!"

Haar werk is nu eens abstract, dan weer op de rand van figuratief en vertoont recentelijk ook wat vaker menselijke figuren die schetsmatig weergegeven worden, maar die altijd verweven blijven met de achtergrond van de doeken. Charlotte Molenkamps werk is primair, dynamisch en fel, gericht op het overbrengen van sterke emoties langs de kortst mogelijke weg. De doeken zijn vaak fors van afmetingen, hetgeen de indruk nog overweldigender maakt. Temidden van al de kleurige verfexplosies blijft echter altijd een gevoel van evenwicht en harmonie bewaard en de kracht van de eerste impressie maakt bij de kijker gaandeweg plaats voor een besef van samenhang en orde.

Het werk van Charlotte Molenkamp is opgenomen in tal van belangrijke collecties, waaronder die van het Koninklijk Huis.

 

 

 

 

 

Lees verder
Werken in het archief (24)