Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Hoytema, Theo Van

Den Haag, 19 december 1863 - Den Haag, 28 augustus 1917

Biografie: Theo Van Hoytema

Theodorus van Hoytema was een Nederlands tekenaar, lithograaf en boekbandontwerper.

Na het in de avond volgen van tekenlessen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag kwam hij door bemiddeling van zijn oom Van Oordt terecht bij het Zoölogisch Museum in Leiden, waar hij enkele wetenschappelijke werken illustreerde (1889-1890). Schilderde ook wanden voor de sociëteit te Gorkum. Was bevriend met Herman Heuff.

In 1891 ging hij zelfstandig aan het werk en verscheen van hem zijn eerste - later beroemd geworden - prentenboek Hoe de vogels aan een Koning kwamen, gedrukt in Den Haag bij S. Lankhout en Co. In 1893 kwam zijn tweede prentenboek uit, naar een verhaal van Andersen, Het lelijke jonge eendje. In 1895 verscheen Uilengeluk, vervolgens in 1897 Twee Hanen en daarna Vogelvreugd. Alle genoemde titels werden uitgegeven bij C.M. van Gogh in Amsterdam. Al deze beroemd geworden prentenboeken verschenen later in herdruk bij Uitgeverij A.G. Schoonderbeek te Laren. Van 1902 - 1918 maakt hij de zeer bekend geworden kalenders met lithografieën van dieren en vogels.

Van Hoytema stond model in de roman 'Leo en Gerda' van Aeg. W. Timmerman (1911). Naast het ontwerpen van omslagen voor catalogi, werden ook aardewerk en meubels naar zijn ontwerpen gemaakt.

In 1915 werd de Haagse Roemer Visscherstraat ontworpen, maar hij werd pas in 1923 aangelegd. De naam werd toen gewijzigd in Van Hoytemastraat. In het midden van de winkelstraat is een pleintje dat in de wandeling Van Hoytemaplein genoemd wordt. Op dit plein werd in 2009 het Van Hoytemamonument geplaatst dat zich eerder aan de Willem Lodewijklaan bevond.

 

Lees verder
Werken in het archief (33)

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak